Verkoop pastorij Denderbelle

Op 25 april 2017, over deze onderwerpen: Denderbelle, Economie en ondernemen, Erfgoed, Gemeenteraad, Lebbeke
Achterkant pastorij Denderbelle.

Op 31 mei 2017 wordt de pastorij van Denderbelle openbaar verkocht. Dit gebeurt in een café in Lebbeke, dus NIET in Denderbelle....

Karel Uyttersprot vraagt dat de verkoop van de pastorij van Denderbelle gebeurt "onder voorwaarden".
Wij stellen voor dat de pastorij wordt verkocht onder uitdrukkelijk beding dat het gebouw moet bewaard blijven en niet wordt afgebroken. Dit kan een bestemming zoals een restaurant, een B&B, of een andere functie, waarbij het gebouw volledig tot zijn recht komt.

Dit gebouw is ongetwijfeld een van de meest waardevolle van Denderbelle en dient dan ook bewaard te worden.

Daarnaast ligt het Dorp van Denderbelle, op een mooi traject voor wandel- en fietstoerisme, waarin ook de kernen van Lebbeke, Wieze, Aalst en Dendermonde kunnen opgenomen worden.

De site biedt heel wat mogelijkheden: parkeerruimte vooraan, een mooie tuin, de onmiddellijke verbinding met het speelplein,....

Principebeslissing: N-VA stelt daarom voor dat bij de verkoop van de Pastorij van Denderbelle een clausule wordt ingelast die bepaalt dat het gebouw moet bewaard worden.

De pastorij van Denderbelle is een zeer waardevol gebouw, waarvan er reeds sprake was in 1572 . Zij dateert in haar huidige vorm van 1864 en is dus bijna 150 jaar oud, en eigendom van de gemeente.Sinds het vertrek van de laatste pastoor van Denderbelle, de heer Johan Van Daele staat dit gebouw leeg.Na vrijgave door het bisdom Gent, kan de gemeente het renoveren voor eigen diensten, of wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, overgaan tot de verkoop.

Karel Uyttersprot, geboren en getogen Bellenaar waar zijn vader koster was, woonde vele djaren naast de pastorij : Dit gebouw, waarschijnlijk een van de mooiste van Belle, mag niet verdwijnen. Het domein heeft een mooie toegangsdreef, een mooie tuin met uitzicht op de meersen van Belle, ruimte voor een mooi terras, parkeergelegenheid,..Als de gemeente overgaat tot de verkoop moet zij bedingen dat de pastorij niet mag afgebroken worden, maar moet gerenoveerd worden.

N-VA is dan ook van oordeel dat dit past in grondige herinrichting van het Dorp van Denderbelle .
Wij zien dit geheel ook als een schakel in een toeristisch circuit voor dag- en fietstoerisme.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is