N-VA Lebbeke klaagt oneerlijke concurrentie door het gemeentebestuur aan

Op 26 maart 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Sociale huisvesting

Recent kwam aan het licht dat de kandidaat-bewoners van de Lebbeekse serviceflats (Res. Ter Varent) stelselmatig verplicht werden hun huurwaarborg te vestigen bij Belfius. Een vrije keuze van bankinstelling wordt niet toegelaten. Het één en ander vloeit blijkbaar voort uit een gemeenteraadsbeslissing van 2007.

Peter Huyck: Blijkens getuigenissen van kandidaat-bewoners worden ze resoluut  doorverwezen naar de Belfius bank om de huurwaarborg te stellen. Dit dient onmiddellijk na de toezegging te gebeuren, alvorens men mogelijks kan beschikken over de flat. Deze -bank-exclusiviteit is reeds met naam en toenaam opgenomen in de besluiten van het College van Burgemeester & Schepenen. Hierdoor vormt dit een essentiële voorwaarde voor de kandidaten, om hun intrek te kunnen nemen in een serviceflat, waarvoor ze doorgaans reeds lang in een wachtrij zijn opgenomen.

Dergelijke praktijken zijn niet langer toelaatbaar. Enerzijds raakt dit aan de fundamentele vrijheid van ieder individu om zelf zijn zakenrelaties te kunnen bepalen, dit met betrekking tot zijn financiële transacties, maar anderzijds en zoniet nog erger stelt de gemeente zich schuldig aan de organisatie of minstens de medewerking aan oneerlijke concurrentievoering.  Deze houding maakt het gemeentebestuur dan ook vatbaar voor mogelijke aanklachten terzake. Benadeelde bankinstellingen kunnen aldus het gemeentebestuur dagvaarden voor de organisatie van oneerlijke concurrentie met vordering van schadeclaims tot gevolg.

Het is de taak zich hiervoor te behoeden, zegt Peter Huyck. De vrije markt moet spelen, ook in deze dossiers en uiteraard moeten de kandidaat-bewoners ten allen tijde vrije keuze hebben in de bepaling van hun bankrelaties, zelfs al is het om een waarborg te stellen voor hun serviceflat.

Peter Huyck heeft in naam van de N-VA fractie dan ook onmiddellijk de zaak aanhangig gemaakt bij het College van Burgemeester & Schepenen en heeft alvast een toegevoegd agendapunt voor de komende gemeenteraad van april ingediend.

Wij kijken uit naar de behandeling van dit punt, zegt Peter Huyck. Wij zijn er van overtuigd dat het College onze bezorgdheid zal delen en terstond tijdens de gemeenteraadzitting de beslissing zal nemen om deze exclusiviteit met onmiddellijke ingang te stoppen…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is