Lebbeke, GAS-boetes : Amper 4 boetes voor sluikstorten; 7 boetes voor wildplassen.

Op 11 augustus 2018, over deze onderwerpen: Denderbelle, Gemeenteraad, Lebbeke, Leefmilieu, Politie, Verkiezingen 2018, Wieze, Heizijde
Zwerfvuil

Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) is een straf, meestal een boete, die een gemeente kan opleggen voor inbreuken op zijn gemeentereglement..
Het politiereglement van Lebbeke legt GAS-boetes op voor illegaal aanplakkingen, loslopende dieren, geluidshinder, aanbieden van (huis)vuil, sluikstort en privaat gebruik of inname van de openbare weg. 
Vorig jaar werden er in Lebbeke 66 GAS-boetes uitgeschreven, voor een bedrag van €4745, in 2016 waren het er nog 85.

Wanneer we de top 5 van de GAS-boetes bekijken dan zien wij op nummer

  1. Rondzwervende dieren (10x);
  2. Gebruik van de openbare weg, terrassen , werken,
  3. Wildplassen (7x)
  4. Niet toegelaten publiciteit
  5. Auto’s die het reglement inzake markten negeren (doorrijden, parkeren,..) 6x

Pas op de 6° plaats komt sluitstorten, met slechts 4 bekeuringen.
In 2016 was dit nog 17 keer en toen de nummer één.
Merkwaardig, aangezien het sluikstorten en zwerfvuil aangezien worden als hinderlijk en enerverend. Blikjes, plastieken bekers en flesjes, gras, papier, sigarettenpeuken,… langs wegen en beemden, op pleinen en straten wekken de wrevel en ergernis op. 
Sluikstorten: door de politie opgehaald op 5.8.2018 speelplein Wilgenstraat . Jammer dat de politie zich hier moet mee bezighouden, maar streng toezicht is echt nodig.

Merkwaardig ook dat er zo weinig boetes worden uitgeschreven als we zien dat er bij de zwerfvuilacties in de gemeente 880 kg werd opgehaald en er 14 concrete acties werden ondernomen om dit te voorkomen. Moeilijkheid: men moet de daders zowat op heterdaad betrappen. Bovendien is dit voor de gemeente blijkbaar geen prioriteit.

Een Zwerfvuilpeter:  “Het is ergerlijk telkens weer te moeten vaststellen hoe weinig respect er is. Op speelpleintjes, maar ook in de beken, langs paden, in natuurgebied, overal treft men zwerfvuil en sluikstortingen aan . Het is ontmoedigend om even later weer vast te stellen wat er allemaal ligt ! Een strenger toezicht is dan ook noodzakelijk. Deze vrijwillige taak doe ik met plezier omdat ik graag in een propere buurt woon en hoop dat de vervuilers met de tijd ook gaan inzien dat een propere buurt veel aangenamer is.”
Nochtans is de impact van dit zwerfvuil , naast de verloederde indruk, ook op natuur en milieu zeer groot. Wist je dat een sigarettenpeuk, met filter, pas na 1 a 5 jaar verdwijnt? Een bananenschil pas na 3 jaar en een metalen blikje na 50 jaar?

Aalst:

Vergelijken wij dit bv met Aalst (4,5 x groter dan Lebbeke): daar werden in 2018 476 sluikstortingen onderzocht en kwam men tot 282 identificaties. Eenzelfde percentage zou ons in Lebbeke op 65 moeten brengen. Ook Dendermonde doet merkelijk beter.
In totaal bedraagt het zwerfvuil in Vlaanderen 25 000 ton/jaar en kost dit de gemeenschap in Vlaanderen 187 mio € of 29 €pp.

Karel Uyttersprot: “N-VA Lebbeke vraagt dan ook een strengere beteugeling van het zwerfvuil en sluikstorten en échte controle naar de daders toe, analoog aan Aalst. Naast sensibilisering is er nood aan controle en beteugeling met mobiele camera’s, onderzoek van het zwerfvuil, BuurtInformatieNetwerken (BIN’s= samenwerking politie en bewoners), strengere straffen en eventuele werkstraffen,… “

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is