Industriesite herbestemd tot woongebied - Ruzie over plannen Patmoes

Op 1 juli 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Heizijde, Lebbeke, Mobiliteit, Ruimtelijke ordening, Wieze

De plannen voor het gebied Patmoes in Lebbeke zorgen voor serieus wat heibel. De discussie over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) liep tijdens de gemeenteraad zo uit de hand dat oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang boos opstapten. "Het hele plan is pure vriendjespolitiek", halen ze uit.

Het gebied "Patmoes" bevindt zich tussen de IJzerenweg, de Klein Antwerpenstraat, de Fabrieksstraat, Lindekensstraat en de P.F. De Naeyerstraat in Lebbeke. Firma De Saedeleir was er gevestigd, maar die herlokaliseerde haar activiteiten naar Wallonië. Het gemeentebestuur wil de site nu een nieuwe bestemming geven en liet daarom een RUP opmaken. Dat moet wonen, sociale woningbouw en groen in het gebied mogelijk maken. Een deel ervan blijft KMO-zone, voor kleinschalige bedrijven.

Maar omdat de site omgezet wordt naar woongebied, moet op andere plaatsen in de gemeente bouwgrond gecompenseerd worden, door omzetting naar landbouwgrond. Dat gebeurt met percelen in Denderbelle, Wieze en Lebbeke. En net daar wringt het schoentje, niet alleen voor eigenaars van die percelen maar ook voor de oppositie.

"Dit betekent de declassering van tientallen bouwgronden", zegt raadslid Peter Huyck (N-VA). "Het is toch niet verantwoord om vele kleine eigenaars hun eigendom, zonder enige compensatie, om te zetten in goedkopere landbouwgrond, alleen maar om één grondeigenaar te plezieren."

N-VA spreekt van "vriendjespolitiek van de oude stijl." "Tientallen eigenaars zien hun eigendom gedegradeerd worden", zegt raadslid Karel Uyttersprot.

Bezwaar van bewoners
"Het hele project levert die begunstigde, een firma die dan nog eens wegtrekt uit Lebbeke, miljoenen aan meerwaarde op, terwijl alle kosten en lasten voor de gemeente zijn. Denk maar aan studiekosten, inzet van personeel en zoveel gedupeerde Lebbekenaren."

Tegen het project kwamen bovendien ook nog eens meer dan 240 bezwaren van omwonenden binnen tijdens het openbaar onderzoek. Zij vrezen voor mobiliteitsproblemen door de komst van 170 nieuwe woningen en wateroverlast door vier hectare aan verharding en bestrating in wat nu een groen gebied is. Bovendien verwachten buurtbewoners een waardevermindering van hun eigendommen omdat het landelijk uitzicht verdwijnt. "Alleen worden alle bezwaren gewoon zomaar van tafel geveegd", zegt Huyck.

Dat het dossier leeft, was alleszins duidelijk tijdens de gemeenteraad. Terwijl er anders amper toeschouwers zijn, zat de raadszaal nu goed vol met buurtbewoners.

Herbestemming
N-VA uitte haar kritiek op het plan en vroeg bovendien om het dossier uit te stellen. "Omdat we geen volledige inzage in het dossier hadden", klinkt het. "Namen van indieners van bezwaren bijvoorbeeld waren allemaal onherkenbaar gemaakt. Dit kan absoluut niet."

De meerderheid van Open Vld en CD&V zag een uitstel echter niet zitten en wilde het RUP gestemd zien. Daarop verlieten N-VA en Vlaams Belang boos de raadszaal. Uiteindelijk werd het plan zonder hen goedgekeurd. "We geven met dit RUP een belangrijke site in onze gemeente een herbestemming", reageert burgemeester François Saeys (Open Vld). "Er kunnen op dit terrein een variatie van woningen komen, met ook aandacht voor sociale woningbouw. Waterbuffering is volgens ons voldoende voorzien om overlast te voorkomen en ook de Gemeentelijke Comissie Ruimtelijke Ordening had geen opmerkingen. We hebben het gebied overigens wat kleiner gemaakt om elders in de gemeente minder woongebied te moeten schrappen."

Nele Dooms - HLN Dendermonde - 1 juli 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is