Gemeente bant sterke drank van fuiven.

Op 26 juli 2013, over deze onderwerpen: Denderbelle, Jeugd, Jong N-VA, Lebbeke, Veiligheid, Wieze

De Lebbeekse jongeren zijn ongerust over het nieuwe veiligheidsplan rond het fuifbeleid in de gemeente. "Het zal alleen maar moeilijker worden om fuiven te organiseren, terwijl die een grote bron van inkomsten zijn", klinkt het. "De maatregelen zijn echt overdreven". Onder andere een verbod om cocktails te serveren op fuiven stuit tegen de borst. Ook het verplichte sluitingsuur van vier uur doet nog steeds vragen rijzen bij de jeugdverenigingen.
Lebbeke heeft sinds 2011 een Veiligheidscel. Die moet de risico's van evenementen, manifestaties en fuiven in de gemeente bekijken en controleren of organisatoren ervan alle verplichtingen naleven. De cel werkte nu ook een Veiligheidplan uit met regels en verplichtingen rond het organiseren van fuiven.

Die blijken nu volgens Lebbeekse jongeren en jeugdraad te ingrijpend. De jeugdraad kreeg het plan voorgeschoteld en legde zopas de laatste hand aan haar advies hierover. "We hebben vragen bij verschillende maatregelen in dit plan", klinkt het. "Het stoot ons ook tegen de borst dat we het plan pas voor advies te zien kregen, nadat het eigenlijk al was goedgekeurd."

Zo valt het algemeen verbod op sterke dranken tijdens evenementen van jeugdverenigingen in slechte aarde. "Niet alleen zijn cocktails een grote bron van broodnodige inkomsten, ook bevatten deze vaak niet veel meer alcohol dan de reguliere pintjes", zegt Frederik Ringoot, voorzitter van Jong N-VA Lebbeke, zelf lid van de jeugdraad. "Bovendien verhoogt zo'n alcoholverbod het risico op binge drinking. Jongeren zullen al in dronken toestand op de fuif arriveren. Zo valt elke controle weg. We vragen ons ook af of deze regel geldt voor de jenevers rond de ijspiste."

De jongeren vrezen dat de maatregelen de jeugd uitLebbeke zullen wegjagen. "Deze maatregelen treffen de jeugdbewegingen in hun nu al weinig gevulde geldbuidel en zullen net het omgekeerde effect hebben", zegt Ringoot. Maar volgens de jongeren zijn er nog andere richtlijnen die moeilijk na te komen zijn. Zo moeten aanvragen zes maanden voor de activiteiten al ingestuurd worden. "De concrete gedetailleerde info al zes maand vooraf hebben, is niet haalbaar. Het zou beter zijn om in stappen te werken.

Het inlichtingenformulier moet toegankelijker en beter op maat van jeugdverenigingen", zegt Jennifer Siccard, voorzitter van de jeugdraad. "Ook een verplicht sluitingsuur van vier uur doet nog altijd vragen rijzen, als je weet dat de meeste fuiven maar rond middernacht echt op gang komen."

Aparte in- en uitgang

 

Dat voortaan een aparte ingang en uitgang voor fuiven vereist zal zijn, kan volgens de jongeren ook voor moeilijkheden zorgen. "Niet elk terrein is daarvoor geschikt", klinkt het. "We hopen dat de gemeente dan meer kan bijspringen om dit mogelijk
te maken." De jeugdraad hoopt alvast de Veiligheidscel toch nog rekening houdt met het advies en aanpassingen doorvoert. Om hun standpunt kracht bij te zetten plannen de jongeren een actie voor de start van de volgende gemenetraad eind augustus. "Laat het duidelijk wezen, de garantie op veiligheid op evenementen is ook voor ons een topprioriteit", klinkt het. "We willen dan ook via de jeugdraad helpen om de nodige aanpassingen aan het Veiligheidsplan te verkrijgen"

 

Jong N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is