De EDC-kaart wint aan terrein!

Op 2 mei 2021

Het is ondertussen al enkele jaren dat N-VA bestuurslid Pieter Paul Moens, samen met zijn EDC-team, ijvert naar een brede bekendheid van de EDC-kaart (European Disability Card). Voor wie nog niet gehoord heeft van deze kaart, even een korte verduidelijking. De EDC-kaart is er voor alle personen met een beperking. Op vertoon van deze kaart kunnen zij bij medewerkers van een evenement, openbare dienst, bepaalde instellingen,… aangeven dat zij een beperking hebben. Met deze kaart wordt er gestreefd naar een eengemaakt systeem om deze erkenning te kunnen genieten (ook over de landsgrenzen heen). Daarnaast brengt de kaart ook enige bewustwording teweeg en zorgt ze ervoor dat mensen met een beperking gemakkelijker geholpen kunnen worden waar nodig. Niet elke beperking is altijd zichtbaar, dergelijke kaart kan deze zichtbaarheid indien nodig verhogen.

In ons land zijn ondertussen om en bij de 82.000 kaarten in omloop, toch is er nog werk aan de winkel. Het EDC-team blijft dan ook werken aan de erkenning van de kaart bij verschillende instanties. Zo willen ze de erkenning ervan bij zo veel mogelijk politiezones in ons land invoeren. Op die manier is de politie bij een controle meteen op de juiste wijze geïnformeerd wanneer de gecontroleerde persoon een beperking heeft. Ook bij De Lijn en NMBS wil men naar hetzelfde principe toewerken. Daarnaast is het ook nodig dat de kaart aan bekendheid wint bij ambulanciers, dokters en ander zorgpersoneel. Als laatste is een juridisch en wettelijk kader ook van belang zodat de kaart optimaal tot zijn recht kan komen.

Het is wel belangrijk te weten dat de EDC-kaart geen kortingskaart is. De kaart is er enkel zodat een persoon met een beperking dit in een bepaalde situatie via deze kaart kenbaar kan maken. Op deze manier wil men streven naar een meer inclusieve samenleving waar personen met een beperking de erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Men blijft ondertussen verder werken aan het project door in verschillende sectoren (cultuur, toerisme, zorg, onderwijs,…) de kaart onder de aandacht te brengen doormiddel van campagnes.

Ook blijft men bezig op Europees niveau om de kaart te laten uitrollen in alle Europese lidstaten. Het doel is om dit te doen naar alle lidstaten tegen eind 2023.

 

Wil je zelf op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond de EDC-kaart? Volg hen dan zeker op Facebook via volgende link: https://www.facebook.com/EDCEuropeanDisabilityCard/.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is