U bent hier
Autisme
In het najaar van 2007 zorgde de actualiteit er voor dat autisme in de aandacht kwam van de brede publieke opinie.
Zo was er uiteraard de film Ben X over een jongen met autisme, maar ook het geval Hans Van Themsche, waarvan sommigen beweerden dat hij het syndroom van Asperger had (een lichte vorm van autisme).
Ter info: de film Ben X verscheen op 12 september 2007. Ben X is gebaseerd op het boek Niets was alles wat hij zei van Nic Balthazar. Het verhaal kreeg fraaie kritieken en mondde uit in de toneelbewerking Niets. Hij baseert zich op een waar gebeurd verhaal, waarbij Ben, een autistische jongen, gepest wordt en zelfmoord pleegt door van het Gravensteen in Gent te springen. De film werd positief onthaald op diverse filmfestivals en haalde verschillende prijzen.
Jong N-VA besloot op verschillende manieren rond het thema te sensibiliseren:
- Jong N-VA en de afdeling Jong N-VA UGent gingen naar de film Ben X kijken (woensdag 3 oktober).
- Op 9 oktober 2007 werd een opinietekst van Pieter Paul Moens (Jong N-VA Lebbeke) over deze film op de webstek geplaatst als ‘Blikvanger’.
- Het initiatief Hartrijders werd op de webstek aangekondigd in de agenda.
- Op 5 november schreef Pieter Paul Moens een stukje over het initiatief Hartrijders.
Jong N-VA vond het belangrijk en zinvol om hiermee verder te gaan. Pieter Paul contacteerde ons in verband met de ‘Autipas’. Zo’n Autipas bestaat reeds in Nederland en Engeland en is een persoonlijke pas waarop, behalve de contactgegevens van de pashouder, ook de belangrijkste kenmerken van autisme worden uitgelegd. De pas geeft de mogelijkheid om aan te vinken welke kenmerken typerend zijn voor de pashouder. “In alle contacten met hulpverlening, leerkrachten, overheids-instanties, zorgverleners, enz. en in crisissituaties kan de autipas uitkomst bieden”, aldus de Nederlandse webstek. Zowel kinderen als hun ouders zijn daarom opgetogen over het bestaan van deze pas. Pieter Paul maakte ook reeds zelf een ontwerp voor Vlaanderen…
In Het Nieuwsblad (26/8/2007) verscheen een artikel over het‘logo autismevriendelijkheid’.
Jong N-VA verspreidde een persbericht om ook in Vlaanderen voor zo’n Autipas te pleiten, samen met Helga Stevens (22/10/2007).
Alleszins werd reeds opgelijst welke andere soortgelijke passen reeds bestaan:
- Dovenpas (wordt aangeboden wordt door Fevlado, de Federatie van Vlaamse DovenOr-ganisaties).
Een pas voor patiënten met de Von Willebrand ziekte. - Een pas voor patiënten met diverse allergieën
- De diabetespas
Helga verdiepte zich in het thema en stelde er een Vraag om Uitleg over in het Vlaams Par-lement (23 oktober 2007), waar ook werd gevraagd naar de uitvoering van het logo autisme-vriendelijkheid.
Kort gesteld verklaarde bevoegd minister Vanackere het volgende:
- Het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) heeft een interne werkgroep opgericht met het oog op de concretisering van de terzake op te nemen en-gagementen nav. de intentieverklaring ‘autismevriendelijkheid’. Minister Vanackere be-schikte echter nog niet over een verslag over de resultaten van deze werkgroep.
- De minister heeft aan het VAPH om advies gevraagd over de opportuniteit om een Auti-pas in te voeren. Hij verwacht dat advies medio november 2007.
- In het kader van het uitbreidingsbeleid 2006 met betrekking tot het versneld wegwerken van de wachtlijsten in de zorgsector werd voor de diensten voor thuisbegeleiding de begeleidingsnorm voor de doelgroep ‘autisme’ verhoogd van 300 naar 400 begeleidingen per voltijds equivalent op jaarbasis. Hierdoor werd de erkenningscapaciteit voor deze diensten verhoogd met 4.461 begeleidingen.
Helga stelde toen, samen met Jong N-VA en diverse contacten uit het veld, een schriftelijke vraag naar verdere opvolging (Schriftelijke Vraag nr. 54 van 28 november 2007). Zoals u merkt adviseert het VAPH om diverse redenen om als overheid niet actief te participeren in de ontwikkeling van een Autipas, en laat men het dus over aan de sector. Een nieuwe vraag naar verdere opvolging is inmiddels ingediend.
Voor meer informatie kan je steeds terecht bij jong [at] n-va.be.
Meer informatie vind je alvast op volgende webstekken:
Webstek Ben X
Webstek Pass Partout
Webstek Hartrijders
Webstek Autisme Vlaanderen (Vlaamse Vereniging Autisme (VVA))
Webstek vzw Participate!
Webstek Autisme Centraal