Station te Koop ?

Op 1 juni 2013, over deze onderwerpen: Erfgoed, Federale Parlement, Gemeenteraad, Heizijde, Lebbeke, Mobiliteit, Spoorwegen-Trein, Voorstellen

Oppositie vraagt oplossing voor verkommerd gebouw Heizijde.
Het stationsgebouw van Heizijde staat weg te kwijnen.
Oppositiepartij N-VA vraagt de meerderheid om maatregelen te nemen.
Waarschijnlijk wordt het gebouw binnenkort verkocht.

Het gebouw werd in 2004 door de gemeente Lebbeke gekocht. Sindsdien staat het leeg. Het Rode Kruis heeft wel een onderkomen in de vroegere wachtzaal. "Het is onaanvaardbaar dat de gemeente als monument geklasseerde gebouwen zo laat verkommeren", vindt Karel Uyttersprot (N-VA), volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid. "Dit gebouw kwam in het bezit van de gemeente toen het reeds geklasseerd was. Het is juist de bedoeling van de klassering om waardevolle gebouwen tegen verval te beschermen. Ondertussen heeft er al heel wat vandalisme plaatsgevonden. Zowel de binnen- als de buitenkant zijn totaal verloederd. De ramen zijn ingegooid en de gaten in de deuren zijn bedekt met planken. Terwijl er met het gebouw wel iets kan gedaan worden.

Wij vragen om dringend maatregelen te nemen, voor er niets meer aan te doen is."

De gemeente denkt er ondertussen aan het gebouw te verkopen. "We wilden van het woongedeelte graag drie sociale wooneenheden maken", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld). "Maar dat idee is van de tafel geveegd. We hadden contact met twee sociale bouwmaatschappijen.

En die hadden al plannen gemaakt, maar blijkbaar zijn de normen die Monumenten en Landschappen oplegt veel te streng. Zo mag er bijvoorbeeld geen dubbel glas in de ramen van het beschermde gebouw.

We kochten het destijds van de NMBS, omdat die het anders zou afbreken. Het werd als monument beschermd, dus bleek de aankoop een juiste keuze. In de wachtzaal vindt het Rode Kruis een onderkomen.

Hen willen we zomaar niet op straat zetten. Ik wil wel dat we maximum binnen enkele maanden een oplossing hebben voor het stationsgebouw.

Een horecazaak, dat zien we niet zitten en een kinderopvang zou te moeilijk zijn, want de ruimte is misschien iets te klein. Dus schieten er nog twee mogelijkheden over.

Ofwel verbouwen we het zelf, ofwel wordt het verkocht. En dan zijn er twee pistes: het hele gebouw wegdoen of enkel het woongedeelte. Het verkopen lijkt ons de meest waarschijnlijke oplossing."

Ondertussen heeft het monument wel last van de vandalenstreken. "Er zijn al instandhoudingswerken uitgevoerd", gaat Saeys verder. "Zo zijn er al dakgoten vervangen en proberen we ervoor te zorgen dat er geen verdere slijtage is. De ingegooide ramen zullen we ook repareren."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is