U bent hier
“Stad Dendermonde en gemeente Lebbeke laten zo een slordige 700.000 euro subsidies liggen voor realisatie fietsoversteek Denderbelle
Waterwegen en Zeekanaal wil uit veiligheidsoverwegingen geen publieke doorgangen meer op stuw- en sluiscomplexen. Voor het sluizencomplex te Denderbelle is er voor N-VA een waardig alternatief door een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in de buurt van de huidige sluis te realiseren. De nieuwe oversteek wordt door W&Z geschat op 1.500.000 euro maar W&Z wil hiervan zelf een substantieel deel voor haar rekening nemen. Voor het resterende bedrag liggen maar liefst 700.000 euro subsidies voor het rapen. Tijd voor Dendermonde en Lebbeke om met een taskforce werk te maken van een gedragen plan voor een nieuwe fiets -en voetgangersbrug. – vinden Marius Meremans en Goedele Uyttersprot (N-VA).
Reeds in de zomer van 2015 drong N-VA aan op een snel en positief antwoord op hun voorstel om de nieuwe fiets –en voetgangersovertsteek te Denderbelle te cofinancieren vanuit Lebbeke en Dendermonde. Ondertussen zijn we nu vijf maand verder en bleef het vanuit beide besturen muisstil.
Toch zijn er subsidiemogelijkheden die dringend best onderzocht worden !
Europees fonds voor regionale ontwikkeling
We vermelden eerder al dat de provincie een flinke duit in de zak van Wetteren stopte voor de realisatie van een voetgangers-en fietsoversteek ( 300 000 euro ). Dendermonde en Lebbeke verdienen ook dergelijke steun van de provincie Oost-Vlaanderen.
Ook het Europees fonds voor regionale ontwikkeling lanceerde recent een oproep om stedelijke en gemeentelijke mobiliteitssystemen duurzamer te maken. Ze focussen daarbij op het ontwikkelingen van fietsbruggen en opwaarderen van jaagpaden. http://www.agentschapondernemen.be/sites/default/files/documenten/105_-_... .
(Het EFRO budget 2014-2020 bedraagt € 173,5 miljoen voor geheel Vlaanderen )
“Gezien ook Dendermonde en Lebbeke in de Vlaamse ruit liggen en Dendermonde een goedgekeurd klimaatplan heeft, kan beroep worden gedaan op dit subsidiefonds. Bovendien maken projecten waarbij samenwerkingen met andere (lokale) besturen worden opgezet (in dit geval dus Lebbeke en provincie Oost-Vlaanderen) meer kans op een positief antwoord. “
zegt Marius Meremans, Vlaams volksvertegenwoordiger.
Taskforce en snel
“In tijden van budgettaire krapte is een dossier opstellen om hiervan te genieten geen overbodige luxe. Als N-VA pleiten we dan ook voor de oprichting van een taskforce. In deze taskforce kunnen alle stakeholders samen schrijven aan een gedragen plan van aanpak en samen de subsidiedossiers opstellen. Het voordeel van mee aan de tekentafel te zitten is dat men inspraak krijgt.” aldus Goedele Uyttersprot , federaal volksvertegenwoordiger.
Beide besturen wachten best niet te lang met de opmaak van de subsidieplannen. Voor de EFRO-subsidies moeten projecten binnen zijn voor 31 maart 2016.
Meer informatie:
Marius Meremans – marius.meremans [at] vlaamsparlement.be - 0473 34 30 76
Goedele Uyttersprot – goedele.uyttersprot [at] n-va.be - 0479 37 69 91