Tussenkomsten op de Gemeenteraad: Dorpskernherwaardering Denderbelle.

Op 23 januari 2016, over deze onderwerpen: Denderbelle, Gemeenteraad, Speelpleinen

N-VA pleit voor een grondige herwaardering van de dorpskern van Denderbelle.
Decennialang is hier niets fundamenteels gebeurd, het Dorp geeft geen aantrekkelijke aanblik.
De Dorpskernvernieuwing moet gebeuren via een totaalconcept met groenaanleg, nieuwe bestrating, inplanten van parkeerplaatsen, mogelijkheden voor nieuwbouw die op een gezonde manier wordt ingeplant, goed uitgedachte parkeerplaatsen, een mooi speelterrein, pleinfunctie, enz.

Het Dorp biedt hiervoor een aantal mogelijkheden en opportuniteiten:

  • Er is de mooie, historische pastorij, de geklasseerde St Martinuskerk (van 1539), waarvoor het nog steeds zoeken is naar een bijkomende of nieuwe bestemming,
  • Het geklasseerde gemeentehuis en het open terrein daar tegenover, 
  • Het speelplein en kantine
  • De gecreëerde open ruimte tussen pastorij en Dorp is ideaal voor het verruimen van de pleinfunctie…

Achterkant pastorij Denderbelle.

Achterkant pastorij Denderbelle.

De Pastorij:
De pastorij van Denderbelle, Dorp 9, staat bekend als een “waardevol gebouw”. Het dateert in zijn huidige vorm van 1864, maar gaat terug tot het jaar 1572 toen er sprake was van een priesterage te Denderbelle. Het is één van de meest waardevolle gebouwen van de gemeente.

Jarenlang waren wij de dichtste buren van de Pastorij, vandaar ook dat wij het gebouw goed kennen.
Het is goed gelegen, met ruimte voor parking en een terras voor het gebouw, het heeft een prachtige tuin (foto) die uitgeeft op de weiden (meersen), de oude pastoorswoning heeft de hoge plafonds, mooie vloer, en deuren. Hier kan iets moois mee gedaan worden.
De pastorij is eigendom van de gemeente en staat leeg sinds het vertrek van de laatste pastoor, E.H. Johan Van Daele, medio 2011.

De pastorij wordt binnen afzienbare tijd verkocht. Wij stellen voor dat bij de verkoop een aantal verplichtingen worden opgelegd met het oog op het behoud van dit historisch waardevol gebouw.
Karel Uyttersprot, gemeenteraadslid N-VA, dringt er op aan dat bij de verkoop van de Pastorij van Denderbelle een clausule wordt ingelast die bepaalt dat het gebouw moet behouden blijven en niet mag afgebroken worden; deze verplichting moet overdraagbaar zijn voor een periode van 50 jaar.

Het Speelplein en kantine:

Speelplein Denderbelle

Het speelplein is een bijzondere ontmoetingsplaats.
Niet allen vinden hier de bloeiende jeugdbewegingen een onderkomen, bovendien is het plein en de ‘kantine’ zowat dé ontmoetingsplaats geworden van het verenigingsleven.
Dit moet bewaard blijven en geoptimaliseerd worden met speeltuigen, enz.

 

Het speelplein en de tuin van de Pastorij grenzen voor het overgrote deel aan elkaar, wat een aantal mogelijkheden schept.

De Kerk
De kerk is toegewijd aan de H. Martinus en de H. Cornelius. Het is van oudsher een bedevaartsoord tegen de ‘seskens’ of de stuipen. Het oudste gedeelte dateert van 1539. Het beschikt over een geklasseerd orgel, gebouwd door P.J. Vereecken (Gijzegem) tijdens de periode 1859-62 met orgelkast in neo-Lodewijk XV-stijl, en gerestaureerd door Aerts en Castrel (Duffel) in 1970.
Aan de voorgevel bevindt zich een VOS-gedenksteen aan de slachtoffers van de 1ste Wereldoorlog. Deze gedenksteen werd recent gerenoveerd met het oog op de herdenkingen van 100 Jaar WO I.

Het Gemeentehuis
Het Gemeentehuis van Denderbelle is beschermd en heeft nog een beperkte functie. Tegenover het gemeentehuis ligt al vele jaren een braakliggend terrein.
Ook hier stellen we voor dit een functie te geven en op te nemen in het totaalplan.

Google Maps Belle

Toelichting: links onder: speelplein en kantine, centraal onderaan Pastorij, groen gedeelte centraal: open ruimte tussen kerk en Pastorij; centraal: Sint-Martinus en Corneliuskerk, hoek Meerskant en Klein Gent: Gemeentehuis met daartegenover braakliggend terrein.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is