U bent hier
Toekomst van eindejaarsevenement is onzeker
Lebbeke maakte er haar handelsmerk van dat er tijdens de eindejaarsperiode geschaatst kon worden op de Grote Plaats. Toch werd de ijspiste enkele jaren geleden afgevoerd. Maar de voorbije eindejaarsperiode koos het gemeentebestuur ervoor om toch opnieuw een schaatsbaan te realiseren, zij het deze keer met kunstijs. De schaatsbaan moest het middelpunt worden van een sfeervol kerstdorp rond de kerk.
Op de Grote Plaats zouden standjes van plaatselijke verenigingen staan en een verwarmde feesttent. "Maar zowel financieel als op vlak van opkomst en tevredenheid van de bezoekers is dit initiatief een flop", stelt gemeenteraadslid Goedele Uyttersprot die de evaluatierapporten opvroeg. Ook CD&V boort het kerstdorp de grond in. "Het bestuur maakt organisatorisch en financieel geen al te beste beurt", zegt fractieleider Kris De Smet. "Het Dorpsplein werd niet omgetoverd tot een sfeervol decor. De traditionele kerstboom moest plaats ruimen voor een mastodont van een tent met een prijskaartje van liefst 15.000 euro."
40.000 euro verlies
De kunstschaatspiste, een investering van 20.000 euro, lokte amper 1.500 schaatsers. Dat terwijl de ijspiste in openlucht vijf jaar geleden nog 14.000 bezoekers lokte. "De hele organisatie klokte af met een verlies van meer dan 40.000 euro", zegt De Smet. "Dit kost de gemeente 35 euro per schaatser per schaatsbeurt, terwijl het toegangsgeld slechts 3,5 euro bedroeg." Uit de evaluatie blijkt ook dat er op technisch vlak diverse problemen waren. "Ondanks goede voornemens waren er opnieuw klachten van lawaaioverlast", zegt De Smet.
"Alleen de drankverkoop aan de chalets en wat muzikale optredens brachten een lichtpunt." N-VA wijst bovendien op de milieu-impact van het gebeuren. "Lebbeke wil een groene gemeente zijn, maar een verwarmde tent midden in de winter is niet meteen milieuvriendelijk. De warmte vliegt er langs vensters en deuren buiten,", zegt voorzitter André Segers. "Om maar te zwijgen van de enorme kostprijs." De opppositiepartijen doen het voorstel om in de toekomst een kerstdorp op de Grote Plaats uit te bouwen met chalets in openlucht, wat sfeervolle straatverlichting, versierde kerstbomen, glühwein en vrolijke kerstmuziek. "Dat kan bijzonder sfeervol zijn en zal ongetwijfeld volk lokken", klinkt het.
Sponsorgeld
Burgemeester François Saeys geeft toe dat er wat problemen waren. "Zo kregen we de eerste weken slechte schaatsen en het duurde even om die te vervangen", klinkt het. "Op vlak van kindernamiddagen is een andere planning nodig om meer kinderen te lokken." Ook over de kostprijs zijn er bemerkingen. "Vroeger konden we rekenen op 20.000 euro aan sponsorgeld, dat was er nu niet. En daar komt nog eens een mindere opbrengst van 10.000 euro van schaatsbeurten bij", zegt Saeys. Toch wil de burgemeester zich nog niet uitspreken over de toekomst van het initiatief. "Of de schaatsbaan terugkomt, zal pas beslist worden na grondiger onderzoek", zegt hij.