’t Oud Gemeentehuis van Wieze staat in de steigers.

Op 27 oktober 2014, over deze onderwerpen: 't Oud Gemeentehuis Wieze, Erfgoed, Gemeenteraad, Wieze

Oud Gemeentehuis

Het is zo ver: de werken aan de totale renovatie en restauratie van het geklasseerde Oud Gemeentehuis van Wieze zijn begonnen.

’t Oud Gemeentehuis is sinds 1981 beschermd als monument.

Reeds in juli 2010 trokken wij aan de alarmbel bij de NV Diepensteyn, brouwerij Palm en eigenaar dan het pand, over de erbarmelijke toestand.

(Zie oa ’t Wielebelleke, het huis-aan-huisblad van N-VA Lebbeke, van september 2010.)

De plannen voor het gebouw gingen een totaal andere kant uit: een totale renovatie en restauratie zou veel te duur uitvallen;

In april 2011 vernamen wij het bericht van de eigenaars: was sprake van verkoop , afbraak met het oog op het optrekken van bv sociale woningen.

Oud GemeentehuisNa herhaalde tussenkomsten van voormalig volksvertegenwoordiger  Karel Uyttersprot op het kabinet van Minister Bourgeois, en verschillende werkbezoeken aan het kabinet,
vergezeld van directie en kader van  de NV Diepensteyn en de heer Rik Vermeir van de Heemkring Wieze, kwam er een totale kentering .

 

 

De eigenaar kwam als gevolg van onze actie op zijn voornemen terug en zou instaan voor een totale renovatie.

En zij hielden woord: de beste architecten werden geëngageerd, er werd een uitgebreide en bijzondere inventaris opgemaakt van de bestaande gevels (die in slechte staat verkeren),
de vloeren, deuren, ramen, muurtaferelen … alles werd minutieus in kaart gebracht.
Daarna werden de nieuwe plannen ontworpen, met buitengevels die volledig de weergave zijn van het oorspronkelijke gebouw, maar met binnenin een moderne, eigentijdse taverne aan de linkerzijde,centraal een polyvalente ruimte, nieuw sanitair, en aan de linkerkant  een feestzaal.

De plannen waren klaar in juni-september 2012 om ingediend te worden bij de bevoegde overheid voor tussenkomst in de verbouwingskosten, gezien het gaat om een geklasseerd gebouw.
Deze tussenkomsten behelzen alleen het zichtbare gedeelte (nutsvoorzieningen, sanitair, elektriciteit, verwarming, …) vallen buiten het bestek van betoelaging.

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kende in 2013 een premie van 200.872,06 euro toe voor de restauratie en herinrichting van herberg ‘Oud Gemeentehuis’ in Wieze, Lebbeke. Volgens de archiefgegevens werd de herberg met vergaderzaal voor de Vierschaar opgericht in 1783 door de Heer van Wieze. De herberg werd in 1847 opgesplitst in twee woningen maar bleef tot 1871 dienst doen als gemeentehuis.
In de eerste helft van de 20ste eeuw werd het gebouw opnieuw een geheel en was het een herberg met muzieklokaal. Het gebouw staat sinds een paar jaar leeg.  

Met deze restauratie worden alle authentieke elementen behouden. Het gevelschrijnwerk wordt vervangen naar het bestaand model.

Oud GemeentehuisDe dakgebinten worden verstevigd en de gevels worden gedroogd en nadien gekaleid. Op die manier krijgen de gevels weer hun originele uitzicht.

Eens de toelage definitief was toegekend, kon begonnen worden met de aanbestedingen. Ook hier werden bedrijven, gespecialiseerd in restauratie en renovatie geëngageerd.

 

 

Karel Uyttersprot: “er is een lange weg afgelegd, en toen in april 2011 het bericht kwam dat ’t Oud Gemeentehuis zou verkocht worden, waren het moeilijke dagen. Gelukkig kon het tij gekeerd worden. De NV Diepensteyn doet haar reputatie als verdediger van ons erfgoed alle eer aan en sparen kosten nog moeite om de geklasseerde dorpskern van Wieze in zijn glorie te herstellen. Dit sluit perfect aan bij onze visie van:  ‘toerisme en economie’, met Wieze als belangrijk punt voor fiets- en wandeltoerisme. Wieze heeft bijzondere troeven: ’t Oud gemeentehuis, de geklasseerde dorpskern, de geklasseerde Dikke Eik, Pastorij, Neerhof  zij horeca, chocolade, bier en bloemen,… en de Dender. Dit biedt mogelijkheden voor dagtoeristen om zo via de Dender naar Aalst,…Mespelare, Dendermonde, Belle Broek, Denderbelle, een bijzonder  stukje Vlaanderen te ontdekken. Want toerisme is economie. Ook de herbestemming van de Pastorij van Denderbelle kadert in dit plan”.

Graag denken we allen die hebben meegewerkt aan dit initiatief, uiteraard de NV Diepensteyn, minister Bourgeois, maar zeker ook Rik Vermeir, voor zijn niet aflatende inzet voor dit dossier. Zo wist hij zich steeds vrij te maken van zij drukke dagtaak om er toch steeds bij te zijn als er een overleg op het kabinet was gepland.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is