Stationsgebouw staat te verkrotten

Op 23 mei 2013, over deze onderwerpen: Erfgoed, Federale Parlement, Gemeenteraad, Heizijde, Lebbeke, Spoorwegen-Trein

Het oude stationsgebouw van Heizijde in Lebbeke staat te verkrotten. Oppositiepartij N-VA trekt aan de alarmbel. "Het is onaanvaardbaar dat een beschermd monument zo staat te verkommeren", zegt Karel Uyttersprot (N-VA). Sinds 2004 is het eigendom van de gemeente. Die wilde er sociale woningen optrekken, maar een strengere wetgeving gooit roeit in het eten.

Het stationsgebouw van Heizijde, dat opgericht werd in 1907, is sinds 2002 beschermd als monument. Sinds 2004 is het gebouw eigendom van het gemeentebestuur. Het gebouw heeft zijn functie als station al lang verloren, maar de stoptrein naar Brussel houdt er wel nog halt. De plaatselijke Rode Kruisafdeling neemt een deel van de gebouwen in, maar het overige deel staat leeg.

"Het gebouw staat volledig te verkommeren", zegt oppositieraadslid Karel Uyttersprot (N-VA). "Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn verloederd. De ramen zijn ingegooid en houten planken bedekken de spleten in de deuren. Ook het parkeerterrein aan het station laat te wensen over. Het geheel laat momenteel een verloederde indruk na." Voor N-VA kan dit niet langer door de beugel. "Historisch erfgoed verdient meer respect", klinkt het. "Sinds het gebouw in 2004 verworven werd door de gemeente, wordt het complex totaal verwaarloosd.

Het is onaanvaardbaar dat de gemeente geklasseerde gebouwen zo laat verkommeren. Het is toch net de bedoeling van een klassering om een gebouw tegen verval te beschermen." De N-VA Lebbeke dringt aan op ingrijpende maatregelen. Ofwel moet de gemeente dringend zelf instaan voor een verbouwing en restauratie en geeft ze het gebouw een duurzame bestemming, ofwel wordt het gebouw overgelaten aan een nieuwe eigenaar en staat die in voor de verbouwing. Er bestaat trouwens subsidies van Vlaamse overheid en provincie voor beschermde gebouwen." Ook de parking en fietsenstalling verdienen volgens N-VA een opknapbeurt. Volksvertegenwoordiger Uyttersprot deed hierover een tussenkomst in het parlement, maar de bevoegde minister Labille (PS) had niet meteen oren naar de verzuchtingen. Hij gaf alleen mee dat de NMBS op dit ogenblik geen plannen heeft voor een heraanleg.

Sociaal wooncomplex

 

Volgens het gemeentebestuur maakt net het feit dat het stationsgebouw beschermd is als monument het dossier extra moeilijk. In 2008 werd nog beslist om het gebouw over te laten aan een sociale bouwmaatschappij. Zij zouden het omvormen tot sociaal wooncomplex. "Maar door de strenge normen van Monumenten en Landschappen haakte de sociale bouwmaatschappij af", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld). "Daarom moeten we een nieuwe oplossing zoeken. We gaan nu bekijken of we het voormalige stationsgebouw gaan renoveren of verkopen. Een verkoop lijkt niet slecht, maar we moeten er ook rekening mee houden dat het Rode Kruis hier onderdak heeft."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is