Restauratiepremie toegekend voor ‘Oud Gemeentehuis’ in Wieze, Lebbeke

Op 5 december 2013, over deze onderwerpen: 't Oud Gemeentehuis Wieze, Erfgoed, Gemeenteraad, Lebbeke, Wieze

Minister Geert Bourgeois keurde zopas de restauratiepremie goed voor ’t Oud Gemeentehuis te Wieze. N-VA Lebbeke-Wieze- Denderbelle is hiermee bijzonder opgetogen.

Karel Uyttersprot, federaal parlementslid: ik ben bijzonder verheugd dat de kogel uiteindelijk door de kerk is. Dit dossier sleept door omstandigheden reeds geruime tijde aan.
Gezien de toestand van het gebouw is het dan ook belangrijk dat de restauratie kan beginnen. Samen met Rik Vermeir en de eigenaar van het gebouw, NV Diepensteyn, wordt al geruime tijd aan de kar getrokken, om dit geklasseerd gebouw, dat het aangezicht van het Dorpsplein van Wieze bepaalt, te herstellen en zijn vroegere functie weer te geven.

Hierbij de mededeling van minister Bourgeois:
 

Oud Gemeentehuis Wieze
 
© Foto: Onroerend Erfgoed

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 200.872,06 euro toe voor de restauratie en herinrichting van herberg ‘Oud Gemeentehuis’ in Wieze, Lebbeke. Met de premie zal het langgerekte bakstenen gebouw op het dorpsplein dat sinds een paar jaar leegstaat worden gerestaureerd en herbestemd tot café en feestzaal. ’t Oud Gemeentehuis is sinds 1981 beschermd als monument.

“Dit centraal gelegen opvallende gebouw  krijgt na de restauratie een bestemming als café en feestzaal”, aldus minister Bourgeois. “Deze functie laat toe om het bestaande gebouw, en vooral ook het interieur, maximaal te bewaren. Een passende herbestemming is de ideale manier om dit waardevolle monument een toekomst te geven.”

Volgens de archiefgegevens werd de herberg met vergaderzaal voor de Vierschaar opgericht in 1783 door de Heer van Wieze. De herberg werd in 1847 opgesplitst in twee woningen maar bleef tot 1871 dienst doen als gemeentehuis. 

In de eerste helft van de 20ste eeuw werd het gebouw opnieuw een geheel en was het een herberg met muzieklokaal. Het gebouw staat sinds een paar jaar leeg. Een vooronderzoek wees uit dat het interieur verscheidene keren werd gewijzigd. Met deze restauratie worden alle authentieke elementen behouden. Het gevelschrijnwerk wordt vervangen naar het bestaand model. De dakgebinten worden verstevigd en de gevels worden gedroogd en nadien gekaleid. Op die manier krijgen de gevels weer hun originele uitzicht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is