Restauratie 2 beschermde schilderijen in Denderbelle

Op 17 juni 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Denderbelle

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van twee beschermde schilderijen in de Sint-Martinuskerk van Denderbelle. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 16.356,56 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “Twee schilderijen die in de Denderbelse Sint-Martinuskerk hangen, worden geconserveerd en gerestaureerd”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Door te investeren in projecten die KMO’s aan de slag houden, zorgen we voor een vlotter economisch herstel na de coronacrisis.”

 

Twee beschermde schilderijen uit de Martinuskerk worden geconserveerd en gerestaureerd. Het gaat over het doek ‘De Heilige Martinus te paard die zijn mantel deelt met een bedelaar’, uit 1628 geschilderd door Jan Van Swaervelde en de ‘Calvarie met Maria Magdalena’, Vlaamse school, een doek uit circa 1600. Dit dossier heeft een directe impact op de werkgelegenheid voor kleinere en middelgrote bedrijven. Restaurateurs en ambachtslieden werken meestal in kleinere bedrijven in de erfgoedsector. Het zijn die ondernemingen die erg geleden hebben onder de Covid-crisis en dreigen te verdwijnen bij gebrek aan werkgelegenheid. De relancemiddelen die nu ingezet worden houden deze sector aan de slag. Voor deze restauratiewerken wordt een premie van 16.356,56 euro toegekend.

 

Vlaamse Veerkracht

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.

 

Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een  economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”

 

Foto’s en meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/47786

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is