U bent hier
Persoonlijke profileringsdrang van de burgemeester kent geen grenzen : eigenbelang primeert op belangen van de burgers
Getwijfeld kan worden aan de oprechte bedoeling van F. Saeys omtrent het lanceren van het fusie-idee. Als je de idee van fusie degelijk wil onderzoeken, doe je dit niet door dit idee eerst in de media te lanceren en dan pas te gaan onderhandelen met de mogelijke fusiegemeente.
Burgemeesterssjerp verzekeren
Francois Saeys lanceerde, blijkbaar tot grote verrassing van VLD Lebbeke en zonder overleg met de gemeentediensten, inwoners en coalitiepartner, zijn idee voor een persoonlijke 'Fin de carrière' planning, namelijk een fusie van Lebbeke met Opwijk met als burgemeester F. Saeys.
Niet toevallig: in Lebbeke heeft VLD 10 zetels op de 25, in Opwijk heeft VLD 8 zetels op 23. In onze Oost-Vlaamse buurgemeenten is dat heel wat minder voor VLD: in Dendermonde heeft VLD 3 zetels op 35 en in Buggenhout amper 1 zetel op 23.
De burgemeesterssjerp behouden is met die gemeentes (met kleine VLD-vertegenwoordiging) miniem in te schatten.
‘Burgemeester zoekt inwoners’
Saeys wil tegen de volgende legislatuur het inwonersaantal van Lebbeke opdrijven naar 20.000. Vandaar de talloze bouwprojecten, tegen de adviezen van de Vlaamse overheid in.
De zoektocht naar inwoners is immers niet zonder doel. Een gemeente met 20.000 inwoners is belangrijk voor de burgemeester- en schepenwedde, want deze wordt bepaald in functie van het inwonersaantal.
Machtswellust met gevolgen voor de Belle-, Wieze- en Lebbekenaar
Naast de persoonlijke beweegredenen van de heer Saeys, zijn er de objectieve bezwaren tegen dit voorstel.
Opwijk ligt in een ander arrondissement en een andere provincie: ofwel gaat Lebbeke naar Vlaams-Brabant, ofwel komt Opwijk bij Oost-Vlaanderen.
Maar er is natuurlijk meer. De gevolgen situeren zich (1) financieel: participaties o.a. in afvalverwerking, nutsbedrijven, intercommunales; (2) organisatorisch: brandweer en politiezone; (3) juridisch: beide gemeenten behoren tot een ander gerechtelijk arrondissement.
Fusie tussen gemeente
We begrijpen dat in vele gevallen een fusie zijn voordelen heeft: zowel financieel als naar dienstverlening. Voorwaarden daarbij zijn inspraak en onderzoek naar de voor- en nadelen.
Een fusie moet een win-win voor beide gemeenten betekenen. Een fusie tussen gemeenten is niet alleen een zaak van 2 burgemeesters, maar van alle burgers in beide gemeenten. Een fusie die niet van onderuit gedragen wordt, werkt niet.
Wars van alle politieke manipulaties en berekeningen willen wij nagaan waar onze inwoners de beste dienstverlening aan een betaalbare prijs kunnen krijgen.