"Niet eens helft van Vlamingen zal regering steunen"

Op 12 oktober 2011, over deze onderwerpen: Activiteiten & partij, Afdelingswerking, Federale Parlement

 N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de houding van de partijen die Groen! niet in de regering willen, gelaakt. "Het is voor de allereerste keer dat men doelbewust een regering zonder Vlaamse meerderheid probeert te vormen. Het is nu wel heel ver gekomen."

Als Groen! en ook Ecolo worden geweerd uit de onderhandelingen voor een federale regering, iets waar morgen wellicht een beslissing over valt, dan zijn er nog drie Vlaamse partijen betrokken bij het overleg: de SP.A, Open VLD en CD&V. Die laatste twee hadden erop aangedrongen om de formatie met zes partijen voort te zetten en niet met acht. Dat betekent wel dat er geen Vlaamse meerderheid zal zijn in de regering.

"Ik ben geen voorstander van de groene partijen in een regering", zegt De Wever in "Terzake". "Op het vlak van migratie en energie hebben zij standpunten die volgens mij heel slecht zijn. Maar het is dan wel voor de allereerste keer in de geschiedenis dat er een regering wordt gevormd zonder meerderheid aan Vlaamse zijde. Dat betekent dat de van de partijen waar de Vlamingen voor kunnen stemmen, voor onze democratie, niet eens de helft die regering zal steunen."

"Zo heeft de regering geen enkele democratische legitimiteit. Herman Van Rompuy noemde zoiets jaren geleden nog staatsgevaarlijk. Het is heel ver gekomen dat de traditionele partijen het op die manier nog moeten beredderen. Dit zou alleen maar bewijzen dat dit land langzaam verder naar de afgrond gaat", zegt De Wever.

De N-VA heeft met de harde afwijzing van de nota-Di Rupo zichzelf de facto buitenspel gezet bij de formatie. "Maar het zijn de andere partijen die ons in een oppositierol hebben gedwongen. Dat is frustrerend."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is