N-VA vraagt aandacht voor oudervervreemding

Op 24 april 2017, over deze onderwerpen: Federale Parlement

“Morgen wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de problematiek van oudervervreemding en –verstoting”, zegt N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot. “Door de niet-naleving van het omgangsrecht en de - bewuste of onbewuste - manipulatie, verliezen duizenden kinderen na een scheiding het contact met een van de ouders. Soms is het terecht dat een kind een van de ouders niet meer wil zien, bijvoorbeeld na familiaal geweld. Maar soms willen de kinderen een ouder niet meer zien en dat zonder gegronde redenen. Ik doe aan de minister dan ook een warme oproep om vooruitgang te boeken in dit dossier.”

Sabotage van het omgangsrecht
Wie het omgangsrecht niet naleeft, kan door de rechtbank vervolgd en veroordeeld worden, zowel op strafrechtelijk als op burgerlijk vlak. Dat is zo op papier. In de praktijk wordt zo’n vonnis vaak niet uitgevoerd. De ene ouder staat dan met de uitspraak van de rechter in zijn handen aan de deur, maar krijgt de kinderen niet mee of zelfs niet te zien. Het recht van kinderen om contact te onderhouden met hun beide ouders wordt hiermee onderuit gehaald. Het belang van het kind – dat steeds dient als toetssteen – wordt niet gediend. De wetgever voorziet nu reeds instrumenten om dit te voorkomen of te beperken (bv. dwangsom, correctionele veroordeling), maar dit bereikt niet het gewenste doel: het herstel van de band en de omgang ouder/kind.

Beleidsadviezen
“Het Vlaams Forum Kindermishandeling heeft de opdracht beleidsadviezen te verstrekken in de strijd tegen vechtscheidingen, in het bijzonder ook tegen ouderverstoting”, legt Uyttersprot uit. Die adviezen liggen al een tijdje bij minister Geens, met de bedoeling deze om te zetten in wetgeving. De adviezen zijn minstens anderhalf jaar oud, maar er is nog steeds geen vooruitgang geboekt. Vandaar mijn warme oproep om hier werk van te maken.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is