N-VA voorstel : Jules De Buckstraat Lebbeke verkeersvrij ?

Op 11 december 2011, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Lebbeke, Lokale economie, Middenstand, Mobiliteit, Verkeer (+ mobiliteit en openbare werken), Voorstellen

Voorstel tot tijdelijk verkeersvrij maken van de Jules De Buckstraat.

 

PastoorDe Pastoor de Buckstraat (in de volksmond ook de Pastoor De Buckplaats of Kleine Plaats genoemd) is op korte tijd uitgegroeid tot een echte ontmoetingsplaats: een aantal drank- en eetgelegenheden, maar ook andere handelszaken, hebben er een stek gevonden. Op de terrasjes is het steeds weer een gezellige drukte en de andere handelszaken kunnen hun producten etaleren.

 

Het verkeer is er echter nog steeds toegelaten, wat de rust van de terrasjesgangers verstoort en een onveilige verkeerssituatie schept.

Daarom stelde N-VA raadslid Goedele Uyttersprot in de gemeenteraad voor om van de Pastoor De Buckplaats een verkeersvrije voetgangerszone te maken tijdens bepaalde periodes van het jaar: gedurende de zomermaanden, bv. van juni tot september en bv. vanaf 14 u. Dit kan met een zeer eenvoudige ingreep.

PastoorHoe en onder welke voorwaarden dit exact ingevoerd zou worden, stond open voor overleg. Op de gemeenteraad bleken zowel voor- als tegenstanders van het voorstel te zijn en er werd beslist om voorlopig niets te ondernemen. N-VA Lebbeke wou echter niet bij de pakken blijven zitten en besloot om haar pleit verder te onderbouwen. Om de noodzaak te onderzoeken van een verkeersveiliger situatie aan de Jules De Buckplaats, voerden wij een enquête bij de buurtbewoners.

   

De omwonenden werden van dit initiatief op de hoogte gesteld en er werd naar hun mening gevraagd. Wij ontvingen reacties van de buurtbewoners, terrasjesbezoekers en andere geïnteresseerden. Deze waren unaniem positief en een aantal onder hen formuleerden ook concrete suggesties.

Belangrijke knelpunten bleken veiligheid en parkeergelegenheid voor de buurtbewoners.

Wij vragen nogmaals aan het gemeentebestuur om dit voorstel te concretiseren en stappen te zetten naar een verkeersveiligere situatie.

Na vele reacties en een groot aantal gesprekken, kan N-VA reeds enkele conclusies trekken:

  1. Prioriteit nummer één  is de  veiligheid.. 
  2. Niemand is a priori tegen een verkeersvrije straat, zeker wanneer dit bijdraagt tot de gezelligheid en op deze manier meer leven brengt in het centrum.. 
  3. Een beperking in tijd en een  flexibele regeling is gewenst. Niemand pleit voor een permanent verkeersvrije straat
  4. Er is een grote vraag naar ‘zone 30’: door de snelheid te beperken wordt de verkeersveiligheid bevorderd.
  5. Uitbreiden van parkeergelegenheid met bewonerskaart. Het is immers onmogelijk om alle buurtbewoners te verzekeren van een parkeerplaats voor hun deur en daarbij nog eens parking vrij te houden voor de handelaars.
  6. Optimaliseren van de parkeergelegenheid in de buurt..
  7. In- en uitgangen van de garages moeten vrij blijven (nodige controle dient gevoerd).
  8. De straat moet bereikbaar blijven voor alle hulpdiensten.

Wat betreft de concrete invulling worden volgende suggesties naar voor gebracht:
 

  1. Indien er geopteerd wordt voor een flexibele regeling, kan dit op verschillende manieren ingevuld worden. Bv. tijdens zomerperiode, bij bepaalde evenementen, in weekends, vanaf 14 u tot …, …
  2. De bereikbaarheid voor de leveranciers moet uiteraard gewaarborgd blijven.
  3. Eventueel omkeren van het eenrichtingsverkeer in de Kerkstraat, nl. inrijden aan kant van de Rembrandt..
  4. Hoe straat afsluiten? Bv. door bloembakken, verwijderbare paaltjes, …
  5. Gezien de parkeerplaatsen op de Jules De Buckplaats bijna permanent bezet zijn, dient er verwezen te worden naar dichtstbijzijnde alternatieve parkeerplaatsen.
  6. Optimaliseren van de parkeerplaatsen rond de kerk, op de Grote Plaats en op het Kerkplein.
  7. Inlassen van een proefperiode en daarna evalueren met alle betrokkenen. De voor- en nadelen worden dan afgewogen en indien nodig wordt de regeling vervolgens bijgestuurd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is