Lebbeke: 3 jaar VLD-CD&V beleid. Een veilige, propere, groene en leefbare gemeente?

Op 14 maart 2016, over deze onderwerpen: Bestuurszaken, Gemeenteraad, Heizijde, Lebbeke, Leefmilieu, Voorstellen, Wieze

Het huidige bestuur is nu ruim 3 jaar bezig. Dit is halfweg in de 6-jarige legislatuur.

Carin Meert, gemeenteraadslid N-VA: “In 2012 beloofde de burgemeester een veilige, propere, groene en leefbare gemeente. Prachtige woorden waar je alleen maar blij kan mee zijn en hopen dat het werkelijk wordt. Maar merkt men dit 3 jaar later? Laat ons eens even evalueren.”

Proper?
Het zwerfvuil is niet verminderd, ook al probeert de media ons dit wijs te maken.
De bermen en beken worden een groot stort, ook de wegen en steegjes blijven niet gespaard. Hier heeft men geen cijfers voor nodig, maar gewoon een paar goede ogen.

Redenen:

  • Inkomverhoging containerpark.
  • Een complex en onlogisch kostenplaatje op het containerpark ontmoedigt de burger.
  • Prijsstijging voor aankoop van de huisvuilzakken.
  • Zwerfvuil trekt nog meer zwerfvuil aan.

Oplossingen door meerderheid:

  • Jaarlijks is er een opruiming door scholen en vrijwilligers, een initiatief dat ook gesteund wordt door N-VA.
  • Camerabewaking aan glasbollen.

Voorstellen N-VA:

  • Ondergrondse glasbollen=> oogt minder slordig, minder lawaai, minder geurhinder en minder neiging tot sluikstort.
  • Meer toezicht en opruiming aan de meest bevuilde buurten.
  • Het plaatsen van sigarettenpeukenhouders aan administratieve gebouwen, cultuurgebouwen, ontmoetingscentra.
  • Het onderhouden en toezicht van wegen en trage wegen, voetpaden obstakelvrij houden…

Groener?

  • Onteigeningen van landbouwgronden zonder dat er ruil is (nochtans wettelijk verplicht).
  • Landbouwgrond wordt KMO, KMO-grond wordt bouwzone: ze worden in RUP's gegoten waar het groen beperkt wordt tot 20% en bebouwing en asfalt 80% bedraagt.
  • Het enige park dat Lebbeke rijk is, wordt doorgesneden met een autoweg om 10 parkeerplaatsen te creëren, die er uiteindelijk nu ook al zijn. Enkel een opfrissing zowel van het park als van de huidige parkeerruimte, zou voldoende geweest zijn.
  • Lebbeke wordt stilaan een betonnen en verharde gemeente. Overal waar nog een plaatsje groen is, komt er een dichtbebouwd RUP. Teveel huizen op een veel te kleine plaats, met een minimum aan groen.
  • Lebbeke is al een grote spons, die het water van de naburige gemeenten moet opslorpen.
  • Alle watergevoelige gebieden en open ruimtes die als buffer moeten dienen om de huizen van overstromingen te vrijwaren, worden bebouwd. Gevolg: nóg meer verhardingen in deze ruimtes, waarbij de waterellende nog vergroot bij hevige regenval.

Standpunt N-VA:
Ook wij staan voor inbreiding van woongebied en versterking van de dorpskernen, maar wel met voldoende ruimte voor groenvoorziening.
Wij willen meer aandacht voor groene, rustgevende ruimten, parken, speelpleinen, geboortebossen/ geboorteparken, uitbreiding natuurgebieden. Open en groene ruimten zijn de beste oplossing om wateroverlast te beperken.
Groen zorgt voor een betere waterbergingscapaciteit en werkt geluiddempend én het heeft een positieve impact op de leefbaarheid en de levenskwaliteit.

Leefbaar?

Lebbeke leeft en beweegt.
Veel verenigingen, organisaties, vriendengroepen, buurtcomités, toneelverenigingen, carnavalisten enz. zorgen voor veel activiteiten en amusement het ganse jaar door. Er is altijd wel ergens iets te beleven. Dit maakt van onze gemeenten een leefbare en aangename plaats om te wonen en te vertoeven.
Maar is het hier goed leven? Mensen wonen graag in Lebbeke, maar zouden toch graag een verbetering hebben van de voetpaden en fietspaden.
Woninginbraken, diefstallen en criminaliteit, overlast, milieuovertredingen, burenruzies, enz. komen nog veel te veel voor.

Voorstel N-VA:
Meer wijkagenten en hen meer mogelijkheden geven, zodat ze hun buurten en de inwoners leren kennen en sneller kunnen ingrijpen, bemiddelen en problemen helpen oplossen vóór het escaleert.

Veilig?
Er is een grote inspanning geleverd om de trage wegen op te waarderen, maar op de gewone straten liggen nog heel veel voetpaden en fietspaden er slecht bij of zijn zelfs onbestaande. Koning auto krijgt steeds voorrang op de zwakke weggebruiker.
Het politiecorps is niet voltallig en vacatures worden niet open gesteld. Hierdoor is het beloofde ‘meer blauw op straat’ niet mogelijk. Nochtans is de pakkans heel groot in onze gemeente: de gemeenschapswachters schrijven iedereen vlijtig op.
Bij het binnenrijden in de gemeente wordt men onmiddellijk verwelkomd met een bord ‘camerabewaking’ en ‘oppassen voor snelheidscontroles’.
“’k ga je pakken, ‘k ga je pakken” zei de toverheks… of is het meneer Saeys?
Is dit wat men bedoeld met een veilig gevoel?

Voorstellen N-VA:

  • Meer blauw op straat, niet om te sanctioneren maar met aandacht voor sensibilisering, preventie en signalen van overlast.
  • Oprichten van een buurtinformatienetwerk in samenwerking met politie.
  • Investeren in veilige wegen, fietspaden en voetpaden, ook voor de minder mobiele mensen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is