Gursten Velt - Vredespark

Op 29 november 2013, over deze onderwerpen: Denderbelle, Erfgoed, Gemeenteraad, Lebbeke, Voorstellen, Wieze

N-VA Lebbeke pleit voor een veilig rolstoel- en wandelwagenpad,

 
Op de gemeenteraad lanceerde de N-VA gemeenteraadsfractie haar voorstel voor het inrichten van een Gursten Velt-Vredespark , voorzien van een veilig en aangepast rolstoel en wandelwagenpad in Lebbeke.

Ons doel is om in dit park (zie ook N-VA voorstel  GR maart 2012- G.Uyttersprot), dat mede een herinnering is aan de gruwelen van de eerste WO, een veilig en toegankelijk pad te voorzien, aangepast aan de noden van vooral onze ouderen (uit de serviceflats en Hof-ter-Veldeken) en kinderen (van ’t Kwakkeltje en andere kinderopvanginitiatieven, enz).
 
In het park moet de aandacht gaan naar:

  • Een vredesmonument dat verwijst naar de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld in 1914-1918, met vermelding van de namen van de gesneuvelden;
  • Een wandelpark waar plaats is voor rust en ontmoeting.

Carin Meert, gemeenteraadslid: “ Dit Vredespark ligt  in de onmiddellijke nabijheid van het rusthuis Hof Ter Veldeken, de aanpalende Service flats, en kinderdagverblijven. Door te wandelen en te vertoeven in een park wordt de beweeglijkheid, de conditie en de gezondheid van vooral ouderen en kinderen gestimuleerd..”
 
Vele ouderen en gezinnen met jonge kinderen voelen zich onveilig op de straat door het steeds sneller en drukke verkeer. Een park in de onmiddellijke omgeving zou een goede oplossing zijn om op een veilige manier te genieten van een wandeling, zonder de gevaren van het verkeer te moeten trotseren. Een dagelijkse wandeling biedt fysieke activiteit, leidt tot minder stress, minder depressie en maakt mensen gelukkiger. De natuur prikkelt de zintuigen, ontspant, biedt rust, verbetert het welzijn en bevordert het sociaal contact, aldus nog Carin Meert.

Het park moet vlot toegankelijk zijn zowel voor mensen die nog goed te been, al dan niet met een hulpmiddel, als voor rolstoelgebruikers en kinderwagens . Een park dat gebruikt wordt voor ouderen en kleine kinderen moet veiliger zijn dan een hedendaags park. Tevens is het een ideaal contactpunt voor onze ouderen met hun familie om eventjes samen te zijn buiten de vier muren van hun leefruimte.
 
Op de gemeenteraad van 28 november 2013, werd dit punt toegelicht,
 
MAAR, de meerderheid die in maar 2012 dit N-VA voorstel van Goedele Uyttersprot, hoogmoedig van de hand wees en veklaarde dat dit politiek gewin was op het leed van de slachtoffers (van 100 jaar geleden !), heeft nu zelf het RUP Gursten Velt gewijzigd , in die mate dat zij het N-VA voorstel voor een groot deel overneemt !
 
Seays zou dit plagiaat noemen …

Wilgerij

Deze wilgen staan aan de rand van de weide waar zich in september 1914 gruwelijke taferelen afspeelden.

Wilgerij

Gursten Velt Vredespark - Wilgen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is