Geld voor restauratie Oud Gemeentehuis

Op 7 december 2013, over deze onderwerpen: 't Oud Gemeentehuis Wieze, Gemeenteraad, Wieze

Oud Gemeentehuis
Met de premie van 200.800 euro zal het langgerekte bakstenen gebouw op het Dorpsplein volledig gerestaureerd worden. De eigenaar wil er daarna opnieuw een bestemming van café en feestzaal aan geven en zal het gebouw ook in die zin inrichten. "Deze functie van café en feestzaal laat toe om het bestaande gebouw, en vooral ook het interieur, maximaal te bewaren", meent minister Bourgeois. "Een passende herbestemming is de ideale manier om dit waardevolle monument een toekomst te geven." Met de restauratie zullen alle authentieke elementen behouden blijven. Het gevelschrijnwerk wordt vervangen naar het bestaand model. De dakgebinten worden verstevigd en de gevels worden gedroogd en nadien gekaleid. Op die manier krijgen ze opnieuw hun originele uitzicht.

Heer van Wieze

Het Oud Gemeentehuis van Wieze werd opgericht in 1782 door de Heer van Wieze en was meteen een herberg. Die werd in 1847 opgesplitst in twee woningen, maar bleef tot 1871 ook dienst doen als gemeentehuis. Sinds 1981 is het een beschermd monument. Maar het gebouw staat al sinds 2009 leeg en verkommert zienderogen. Voor veel Wiezenaren is het gebouw momenteel dan ook een doorn in het oog. NV Diepensteyn-Brouwerij Palm, eigenaar van het Oud Gemeentehuis, maakte wel een plan op om het gebouw te renoveren. De voorbije maanden liep de administratieve molen en uiteindelijk is het dossier nu rond.

Rik Vermeir uit Wieze en stuwende kracht achter de werkgroep rond het historische erfgoed in de gemeente, juicht de beslissing toe. Ook volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot, die het dossier van het Oud Gemeentehuis ter harte nam, is opgetogen. "Ik ben bijzonder verheugd dat de kogel eindelijk door de kerk is", zegt hij. "Dit dossier sleept door omstandigheden reeds geruime tijd aan. Gezien de toestand van het gebouw is het dan ook belangrijk dat de restauratie kan beginnen. Samen met Rik Vermeir en de eigenaar van het gebouw, NV Diepensteyn, wordt al geruime tijd aan de kar getrokken om dit geklasseerd gebouw, dat het aangezicht van het Dorpsplein van Wieze bepaalt, te herstellen en zijn vroegere functie weer te geven", besluit Uyttersprot.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is