GC De Biekorf Lebbeke, Wie zal dat betalen,Wie heeft zoveel geld ?

Op 7 maart 2008, over deze onderwerpen: Cultuur, Financiën – begroting, Gemeenteraad, Lebbeke, Voorstellen, Wieze

Op 14 maart 2008 opent, met zeer ruime vertraging, het cultureel centrum “De Biekorf” te Lebbeke.

Logo CC De BiekorfDe N-VA Lebbeke, voornaamste opvolger van de Volksunie, heeft in het verleden steeds de stiefmoederlijke behandeling van de cultuur in onze gemeente gehekeld.
Een goede bibliotheek en een degelijke polyvalente zaal voor dans, muziek, toneel, film, festiviteiten, verenigingsactiviteiten,…stonden op onze prioriteitenlijst.

Wat wij vroegen behoorde tot het redelijke en het betaalbare.

Lebbeke telt 17 500 inwoners en zowat 7000 gezinnen, een voldoende draagvlak voor culturele activiteiten en diensten, maar met mate.

Inzake culturele centra is onze regio goed bediend en is er een uitgebreide programmatie. In een straal van zowat 10 kilometer vinden wij de culturele centra Dendermonde met cc Belgica, Buggenhout met GC De Pit, Aalst met het cc De Werf en Opwijk met het GC Hof ten Hemelrijk. Maar alle centra moeten het onderste uit de kan halen om volk te trekken en de eindjes aan elkaar te knopen.

Aan aanbod in de streek dus geen tekort.
En Lebbeke heeft nu zijn cultuurerf “De Biekorf”.
En hier stellen zich een aantal vragen.

Bibliotheek.
Lebbeke heeft een prachtige bibliotheek, maar….ruim boven haar stand.De bibliotheek telt 2 700 lezers.Kostprijs van het gebouw zowat 2.5 miljoen euro of 100 miljoen BF.Werkingskosten zoals aankoop boeken, onderhoud gebouw, verwarming, informatica, personeel,…. bedragen zowat 400 000.€/jaar.

De Biekorf

Het GC “De Biekorf” zal, naast een aantal vergaderzalen, een grote zaal omvatten met 650 zitplaatsen.
Ter vergelijking:

  • Dendermonde, 45 000 inwoners, heeft het cc Belgica, 300 zitplaatsen + 100 op balkon of 400 plaatsen;
  • Aalst met zijn 77 000 inwoners heeft het cc De Werf. De grote podiumzaal heeft een capaciteit van 607 zitplaatsen;
  • Opwijk, 12 000 inwoners, GC Hof ten Hemelrijk, 200 zitplaatsen
  • Buggenhout, 13 500 inwoners heeft GC De Pit, met 330 zitplaatsen.

En het cc De Biekorf te Lebbeke dus 650 !

Hierbij stelt zich de vraag hoeveel keer per jaar er een bezetting van 650 personen zal zijn.

  • De totale kostprijs, directe en indirecte kosten, voor de bouwwerken en inrichting zal volgens verschillende ingewijden, 8 a 9 miljoen € bedragen, samen met de bibliotheek komt men voor het cultuurerf aan 10 a 11,5 miljoen € of ruim
    400.000.000 /450 000 000 oude Belgische franken, of 1600 € of
    65 000 BF per gezin ! De gevolgen voor de Lebbekenaar zullen zich vooral laten gevoelen vanaf 2010, wanneer de afbetalingen ten volle zullen doorwegen in de gemeentekas.
  • daarbovenop komen de uitbatingkosten: kantoorwerking, computers, verwarming, elektriciteit, programmatie, publiciteit voor evenementen, drukwerken en promotiemateriaal, een slordige raming brengt ons op 400 a 500 000€ /jaar.
  • Personeelskosten. Het runnen van een dergelijk initiatief, het onderhoud en de technische ondersteuning dient minimum te worden geraamd op 250.000 €/jaar € aan personeelskosten. Naast de drie medewerkers van de dienst cultuur die ingezet worden voor “De Biekorf” en die voornamelijk zullen werken voor De Biekorf, worden drie parttime poetsvrouwen aangeworven en een technieker. (De technieker uit ‘De Pit’ in Buggenhout wordt genoemd als de bevoorrechte kandidaat van het schepencollege).

Deze laatste zijn ‘recurente’ uitgaven en komen dus elk jaar weer.

De N-VA Lebbeke vraagt voor “De Biekorf” de toepassing van de principes van behoorlijk bestuur ( corporate governance ) .

Indien men dan toch een kostenverslindend prestigeproject wil neerzetten, kan men nadien de boel niet op zijn beloop laten en is er behoefte aan een aantal belangrijke beleidsinitiatieven.
De uitbating van een dergelijk project vergt dan ook een professionele aanpak.
Er is nood aan een echt businessplan: dit is een plan, waarin de vooruitzichten van de i

nkomsten en uitgaven worden geraamd voor de eerstvolgende 3 tot 5 jaar, de nodige personeelsbezetting en de taken ervan, een overzicht van de te verwachten programmatie met kosten en opbrengsten.

Ongelooflijk maar waar :Een dergelijk businessplan bestaat niet !

De uitbating vergt een degelijke planning, bekwaam personeel, aangestuurd door een ervaren, professionele manager.

Daarnaast is er nood aan een beheersovereenkomst. “De Biekorf” wordt om fiscaal technische redenen in handen gegeven van een Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) dat voor het volledige beheer moet instaan. Dit heeft zijn voordelen maar ook heel wat nadelen. Zo ontsnapt dit Autonoom Gemeentebedrijf , waar weliswaar raadsleden zitting hebben, aan de kritische controle van de gemeenteraad, en wordt de gemeente alleen betrokken voor het betalen van de tekorten.

Hier stellen wij voor dat er een overeenkomst wordt gesloten tussen de gemeente en het Autonoom Gemeentebedrijf, waarin bepaald wordt wat de gemeente van dit bedrijf verwacht, wat de plichten zijn bij de exploitatie, welke de voorwaarden zijn voor de diensten en de verhuring…

Tevens dient erin bepaald te worden welke resultaten er verwacht worden van “De Biekorf” en wat de gemeente jaarlijks wenst bij te dragen in de exploitatiekosten.
Best wordt hierin ook een evaluatiemethode bepaald ( minstens 1 maal per jaar ) en wordt de resultaatverbintenis gekoppeld aan een bonus-malus systeem. Is de exploitatie beter dan verwacht, krijgt met een bonus, is ze slechter dan volgt er een malus.

N-VA Lebbeke vraagt dat een dergelijke beheersovereenkomst dringend wordt afgesloten tussen beide partijen namelijk de gemeente en het Autonome Gemeentebedrijf ten einde tot behoorlijk bestuur te komen.
Raadslid Goedele Uyttersprot zal op de gemeenteraad dit voorstel indienen.

Mag cultuur geld kosten?

Uiteraard mag cultuur geld kosten, maar dit moet binnen de perken van de redelijkheid blijven en volgens de draagkracht en grootte van de gemeente.

Men moet de tering naar de nering zetten en zowel de gemeente als haar diensten, beheren als een ‘goed huisvader’. Leven volgens zijn stand, niet boven zijn stand.
Wij vragen een correcte en efficiënte culturele programmatie en accommodatie op het niveau van Lebbeke.

Bovendien dient deze dienstverlening en accommodatie- lees huur van de zalen en activiteiten-, betaalbaar te zijn voor alle verenigingen en inwoners van Lebbeke, Wieze en Denderbelle.
Lebbeke behoort nu reeds tot de duurste gemeenten uit onze provincie met

  • 8% belasting op de personenbelasting (Buggenhout 7%),1350 opcentiemen op de onroerende voorheffing (Buggenhout 1225 ).

Andere dringende noden in Lebbeke, Wieze, Denderbelle ?

Door de enorme bedragen die momenteel geïnvesteerd worden in het cultuurerf , (de bibliotheek en De Biekorf samen benaderen de 450 miljoen BF !) is er geen ruimte meer voor andere, belangrijke noden als: sociale huisvesting, veilige wegen, goede fiets- en voetpaden…
Alle beschikbare middelen en een torenhoge schuldenlast gaan naar deze geldverslindende prestigeprojecten, zodat er de komende decennia amper nog geld zal zijn voor goede wegen, verkeersveiligheid of sociale initiatieven.
De hypotheek die dit bestuur aan haar inwoners opdring is enorm.

Tot slot,

De N-VA Lebbeke is bijzonder verrast over de wijze waarop een dergelijk project wordt uitgevoerd. Uiteraard zijn er bij elke bouw problemen, maar wat zich hier voordoet is bedenkelijk.

Het ontbreken van de meest elementaire zaken als een businessplan, een jaarprogrammatie en een beheersovereenkomst op het ogenblik van het opstarten, doet vragen rijzen of het huidige bestuur wel bekwaam is een dergelijk project te ontwikkelen of te leiden.
Het grootste slachtoffer is de Lebbeekse bevolking die zich nog 30 jaar gaat ‘blauw’ moeten betalen.

Gebouw CC Biekorf

Goedele Uyttersprot, gemeenteraadslid Hugo De Mol, voorzitter

Marcel Vermeir, gemeenteraadslid André Segers, ondervoorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is