U bent hier
5 vragen aan Kamerlid Karel Uyttersprot
1.“In hoeverre draagt je 25 jaar profesionele ervaring als gedelegeerd bestuurder in de Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen bij aan je parlementaire werk in de Kamer?” vroeg Veerle Wouters jou in het vorige nummer.
Die ervaring is inderdaad een rode draad door mijn parlementaire werk als coördinator voor onze fractie in de commissies Bedrijfsleven en Handels- en Economisch Recht. Problemen in verband met ondernemerschap, bijvoorbeeld, inspireren me tot wetgevend werk of parlementaire vragen. Ik kan ook terugvallen op een uitgebreid bedrijvennetwerk om nieuwe ideeën en initiatieven af te toetsen. Voor advies, informatie en raad kan ik tegelijkertijd terecht bij vakspecialisten en mensen die vertrouwd zijn met de dagelijkse praktijk. Maar omgekeerd kunnen ook de bedrijven bij ons terecht met hun problemen. Dankzij hen hou ik de vinger aan de pols
2. Wat is jou het meest bijgebleven uit het politieke jaar 2012 ?
Op federaal vlak de vaststelling dat de PS de agenda bepaalt en dat de Vlaamse meerderheidspartijen - die samen geen meerderheid hebben in Vlaanderen - gedwee volgen.
En op lokaal vlak natuurlijk het grote succes van de gemeenteraadsverkiezingen! De N-VA staat tot in de kleinste uithoek op de kaart in Vlaanderen. Dit succes kon helaas niet overal verzilverd worden. In mijn gemeente Lebbeke behaalden we acht zetels (+7) en 28,4 procent van de stemmen, de beste N-VA-score in de regio. Op de verkiezingsavond beloofde CD&V (4 zetels) stellig om samen met ons en sp.a (2 zetels) in zee te gaan. Maar een half uur nadat ze de onderhandelingstafel verlieten, sms’ten ze dat ze een akkoord hadden getekend met Open Vld. CD&V onderhandelde dus op twee plaatsen tegelijkertijd …
3. In welke dossiers wil jij je in de huidige legislatuur nog vastbijten ?
Welvaart en welzijn worden voor een groot stuk gecreëerd door de ondernemingen. Maar het ondernemerschap staat in ons land op een bijzonder laag pitje. Er zijn zeer weinig starters en veel falingen en stopzettingen doordat men het niet meer ziet zitten. Het ondernemerschap heeft, ten onrechte, een negatief imago. We moeten initiatieven nemen om het tij te keren. De administratieve ballast moet verminderen en er moet meer transparantie komen, want heel wat reglementen en bepalingen zijn een regelrechte knoeiboel. Dit is een enorme uitdaging.
4. Wie wens je wat toe in 2013 en waarom ?
Ik wens alle N-VA-verkozenen op alle politieke niveaus de kracht om de beloofde verandering
ook daadwerkelijk door te zetten. Hun geloofwaardige inzet is belangrijk voor
de grote verkiezingsdag van juni 2014. Op familiaal vlak zie ik vol verwachting uit naar
de verdere groei van de familie.
5. Welke vraag zou je willen stellen aan Vlaams Parlementslid Tine Eerlingen, die wij in het januarinummer vijf vragen voorleggen?
Tine, hoe voelt een burgerlijk ingenieur-architect zich in de politieke wereld van het
parlement?