Lebbekenaar Pieter Paul Moens initiatiefnemer "Autipas" Vlaanderen

Op 1 april 2008, over deze onderwerpen: Autisme, Jeugd, Jong N-VA, Lebbeke

De film Ben X van filmregisseur Nic Balthazar bracht in het najaar van 2007 de problematiek van het autisme volop in de aandacht.
In ons land leven ruin 60 000 personen met een Autismespectrumstoornis en elk jaar komen er nog zowat 660 personen bij.

Autisme is een aangeboren, ingrijpende, maar onzichtbare handicap. Er zijn meerdere stoornissen die onder het ‘Autismespectrum’ vallen, waarvoor men meestal de gemeenschappelijke term ‘Autisme’ gebruikt. Autisme is het gevolg van een verstoorde werking van de hersenen, waardoor kinderen op een ongewone mannier omgaan met mensen en dingen. Het komt voor bij alle niveua’s van intelligentie. Men merkt gauw dat zij anders zijn als je met hen in contact komt.

Er zijn verschillende initiatieven die het mogelijk moeten maken om personen de aan Autisme lijden, te herkennen, en om voor hen bepaalde omgevingen toegankelijker te maken.

Daarom nam Pieter Paul Moens (20 j) uit Lebbeke, het initiatief tot het invoeren van een “Autipas”.

Deze Autipas bestaat reeds in Nederland en Engeland, en is een persoonlijke pas waarop, naast de contactgegevens van de pashouder, ook de belangrijkste kenmerken van Autisme worden uitgelegd. De pas geeft de mogelijkheid om aan te vinken welke de typerende kenmerken zijn van de houder ervan.

Deze pas kan een uitkomst bieden in crisissituaties zoals in contacten met hulpdiensten, leerkrachten, overheidsinstellingen, zorgverleners enz.
Soortgelijke passen bestaan reeds voor andere handicaps, als dovenpas, diabetespas, pas voor patiënten met diverse allergieën,…

Pieter Paul Moens deed zijn voorstel via parlementslid Helga Stevens (N-VA), die het voorlegde aan Minister Steven Vanackere.

Het voorstel werd ook behandeld door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) met het oog op ‘autismevriendelijkheid’ en werd overgemaakt aan de VVA, de Vlaamse Vereniging Autisme, voor verdere uitwerking.

Pieter Paul Moens , Lebbeke, 20 jaar, heeft zelf een autisme spectrumstoornis, nl asperger.
Hij studeert toegepaste informatica aan de Hogeschool Gent, departement Bedrijfskunde te Aalst. Hij is lid van Jong N-VA Lebbeke en zit voor deze politieke jongerenbeweging in de Lebbeekse Jeugdraad

Pieter Paul Moens

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is