N-VA Lebbeke vraagt OCMW om zich te registreren bij “Meldpunt sociale fraude”

Op 24 juni 2017, over deze onderwerpen: Denderbelle, Lebbeke, OCMW, Voorstellen, Wieze
OCMW Lebbeke N-VA

“Sinds vorige maand kunnen OCMW-besturen zich registreren bij het nieuwe ‘Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie’, om op die manier aangifte te doen van fraude. OCMW’s horen vaak over vermoedens voor fraude: domiciliefraude, sociale fraude, zwartwerk,… Wij moeten mee op de kar springen”, aldus de OCMW-raadsleden.

OCMW’s vangen vaak signalen op over verschillende gevallen van fraude: bijv. een bouwfirma die de loon- en arbeidsvoorwaarden schendt, een sociale woning die niet door de huurder wordt bewoond, een abnormale lage prijsofferte bij aanbesteding, een gezinssamenstelling die niet correct is, zwartwerk, mensen die niet worden betaald voor het werk dat ze uitvoerden, …

Sinds 2015 kunnen burgers en bedrijven vermoedens van sociale fraude melden bij het ‘Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie’. Dit kan zowel door de werknemer, als door de werkgever gebeuren. De federale regering heeft het meldpunt vorige maand ook voor OCMW’s opengesteld.

Het vermoeden van een fraudegeval kan niet op eigen initiatief gemeld worden. “Deze bevoegdheid voor aangifte wordt bij de raad gelegd. Dat is vooral belangrijk om de vertrouwensrelatie tussen de sociaal assistent en de cliënt te waarborgen”, vindt OCMW-fractieleider Hugo De Mol. 

N-VA neemt nu initiatief om OCMW Lebbeke te laten registreren bij het meldpunt en heeft dit punt op de eerstvolgende OCMW-raad laten agenderen.
“Fraude mag nooit lonen. Het is belangrijk om te zorgen dat steun terechtkomt bij wie het echt nodig heeft”, vindt OCMW-raadslid Goedele Uyttersprot. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is