Chiro vraagt veilige oversteek

Op 5 mei 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Jeugd, Mobiliteit, Veiligheid, Verkeer (+ mobiliteit en openbare werken), Voorstellen
Oversteek Chiro

De chirojongens en -meisjes van Lebbeke vragen een veilige oversteek aan de Flor Hofmanslaan. Elk hebben ze aan één kant van de drukke steenweg hun speelterreinen. Ouders met zonen en dochters bij de jeugdbeweging, moeten elke zondag met hun kinderen oversteken. "Dat is erg gevaarlijk", vinden leiders en leidsters. "Een zebrapad zou een oplossing kunnen zijn."
De Flor Hofmanslaan loopt tussen de rotonde aan de Leo Duboisstraat en de rotonde aan de Brusselsesteenweg en vormt zo de verbinding tussen Dendermonde en Asse. Het is één van de drukste wegen in Lebbeke, met veel auto- en vrachtverkeer. Jongenschiro Krikojo en meisjeschiro Sonneveld hebben elk aan een kant van de weg hun speelterreinen liggen.

"Elke zondag hebben we hier werking en aan het begin en einde van onze chirodag is het erg druk", zegt Anne Carpentier, één van de leidsters van Sonneveld. "Als ouders zowel zonen als dochters brengen en afhalen, moeten ze aan beide kanten van de weg zijn. Er moeten voortdurend mensen oversteken. En dat is helemaal niet evident met zoveel en zo'n snel autoverkeer op de Flor Hofmanslaan."
Bijkomend probleem is de beperkte zichtbaarheid vanop het voetpad op het naderende verkeer. "Er staan auto's geparkeerd tot vlak bij de plek waar ouders en kinderen oversteken", legt Charlotte de Clippel, een andere leidster, uit. "Die staan in de weg om te kunnen zien of er auto's naderen. Je moet al bijna op straat staan om enig zicht op het verkeer te hebben. En dat is levensgevaarlijk."

Speelpleinwerking

Het probleem doet zich niet alleen voor op zondagen als de twee chiro's hun werking hebben. Bij de repetitie van de Muziekkapel van de Chiro, waar zowel de jongens als de meisjes aan meedoen, doet zich hetzelfde probleem voor. Bovendien is er een hele zomer lang elke dag speelpleinwerking op de jeugdterreinen. "De verzamelplaats is dan het terrein van de jongenschiro, maar ook de meisjesterreinen aan de overkant worden gebruikt", gaan de leidsters voort.

Steeds meer chiroleden en ouders maken zich zorgen over de gevaarlijke verkeerstoestand. Goedele

Uyttersprot uit Lebbeke, volksvertegenwoordiger voor N-VA, gewezen chiroleidster en mama van kindjes die lid zijn van de Lebbeekse chiro, schreef daarom een brief naar het Lebbeekse schepencollege. Ook Hugo De Mol, actief bij speelplein De Mot aan de Flor Hofmanslaan, ondertekende de brief. Zij dringen aan op de aanleg van een zebrapad. "Dat is al meermaals gevraagd, maar er ligt nog altijd geen veilige oversteek", vervolgt Uyttersprot. "Daarom dringen wij hier nogmaals op aan. Een zebrapad zou er de bestuurders minstens op wijzen dat ze alert moeten zijn. Ook extra signalisatie, die aanduidt dat hier jongeren samenkomen, zou al veel helpen."

Afgewezen

De vraag om een zebrapad is eerder al eens afgewezen na een negatief advies van betrokken diensten. Het schepencollege zal de vraag herbekijken.

NELE DOOMS - Het Laatste Nieuws/ regio Dendermonde

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is